Ung företagssamhet! :)
Andra bakningsdagen!
En ny bakningsdag idag då. Det var jag, Christoffer, Cicci och Evelina idag (plus Ciccis bror som var med för sällskap).
Vid tolv for vi till Evelina för att kolla vad vi hade och vad vi behövde köpa. Efter att ha skrivit upp en fin köplista bar det av till Konsum. Väl tillbaka började bakandet.
Jag och Christoffer började med blåbärskvark medan Cicci och Evelina gjorde nonstop-glass. När vi var klara med blåbärskvarken gjorde vi smoothie med hallon och milkshake med blåbär.
Lingondessert hade jag gjort tidigare på morgonen, och Christoffer hade gjort chokladkaka med himmelsk glasyr och kiwisorbet. Så dessa var det bara att fotografera efter lite dekorering.
Efter vi var klara med att fixa "efterrätterna" började fotograferandet. Klurigt att komma på hur man ska dekorera plus placera det för att få en så fin bild som möjligt. Allt pga rätt ljus och perspektiv med mera.
När vi var klara med fotograferandet åt vi upp en del av det vi gjort. Riktigt gott må jag säga! ;)
Vid tre var vi klara, plockade ihop och tog oss hemåt.
Nonstop-glassen var fortfarande i frysen och fotograferas nog så småningom.
//Johanna (glömde publicera igår vid kl 17)
Höstlov :)
Därför blir det bara att baka på söndag. Annars tar vi höstlov och tar det lugnt i en hel vecka! :) Sen ska vi försöka baka klart, skriva klart alla recept och beställa böckerna på högst två-tre veckor.. Allt för att få klart böckerna till jul i alla fall, men också till Öppet hus på skolan i slutet av november.
// Johanna
Sockerkick
På fredag, lördag och söndag blir det mer bakning! :) Vi känner oss något stressade.
Idag har vi också jagat mer sponsorer. Går hyfsat bra!
// Johanna
Foto!
Idag har vi satsat lite på att få in pengar och göra lärarna feta.. Fikat vi bakade igår (söndag) har vi idag sålt i personalrummet för hela 10kr, verkligen svin dyrt! Vare sig det var en påse med Krokofanter, Rischoklad eller en bit av den jäkligt goda/söta Smörkrämskakan så var det samma pris.
På UF lektionen så for vi hem till Ewe för att fota våra fina verk, för att sedan kunna ha bilder i receptboken. Ewe var vår trogne och duktiga fotograf denna dag. Vi tog en hel del bilder, vissa blev bra vissa blev dåliga, precis som det brukar vara. Alla kom med olika förslag till hur vi kunde uppnå fina bilder men många viljor och förslag kan bli för mycket och det kan sluta i katastrof. Förhoppningsvis så kommer vi alla överens iaf och får något hur som helst ^^)
Fotograferingen avlutades med lite smakprov från Panacottan, mums, och Smörkrämskakan fick Ewe behålla och smaska på det hela sen. Vi var dock en man kort idag, vår andra kära fotograf är nere på en smålandsresa men vi överlever utan henne. Trots att det kan vara svårt och tråkigt ibland utan hennes kunskap, tokigheter och udda kommentarer när hon är övertrött!
Ha det gott allesammans!
Hälsningar C, first time blogger ;)
Första bakningsdagen! :)


När vi kom tillbaka började bakandet. Amanda hjälpte oss också en del. Hon var nämligen duktig att skala sötmandlarna under tiden vi var och handlade. Vi började med krokofanter (godis) och rischoklad (godis). Grymt gott visade det sig vara! Recept får ni då ni köper boken! :)



Smältning av choklad och fixande av krokofanterna..



Tillfällig lösning! Rischoklad-bakning!
Sedan fortsatte vi med smörkrämskaka (långpanna) och microkola (godis).



Det krävs samarbete, hehe.. Kola- och smörkrämskaka-bakning!
Vi började klockan 12 och blev precis klara vid 16, när Cicci och Amanda skulle och träna sina små plask-vänner! ;)
// Johanna
Söka sponsring
Hittills har vi:
- registrerat vårt företag på ungföretagsamhets hemsida.
- frågat flera tryckförlag (för att få ett så billigt pris som möjligt) om det kan trycka vår bok. Vi har nog hittat det tryckförlag vi ska satsa på. Det kommer kosta ca 17 000 kronor.
- jagat sponsorer på byn. Våra sponsorer hittills är Sportringen, Ica, Clip In, Shell, MIM och Linneruth Optik.
- hittat de recept vi ska ha med i boken plus skrivit ner dem.
Jag, som ekonomichef, har redan fått göra en del uppgifter. Jag har börjat bokföra litegrann så att vi inte ska behöva göra allt i slutet. Sen har jag skrivit fem fakturor till affärerna ovan.
På söndag ska vi baka för att sedan sälja fikat, kolla att recepten funkar och fotografera efterrätterna. Närmast efter det ska vi jaga fler sponsorer och sälja riskkapital till nära och kära - allt för att få in pengar. Vi ska också försöka konstruera ihop boken så att vi kan trycka den innan jul.
//Johanna
Femstjärnigt UF, vad är det?
Vilka är vi?
Vi är fem stycken ungdomar från Älvsbyns gymnasium i Norrbotten.
Cecilia Enbom, VD, samhällsprogrammet-ekonomi.
Johanna Sundström, ekonomichef, samhällsprogrammet-ekonomi.
Christoffer Berell, försäljningschef, samhällsprogrammet-ekonomi.
Märta Palmér, marknadsföringschef, mediaprogrammet.
Evelina Holm, lager- och inköpschef, mediaprogrammet.
Vår produkt
Vår produkt är en receptbok med efterrätter och godis. Vår affärsidé är att konstruera och sälja en behändig receptbok med allt från gamla klassiker till nya favoriter. Vi kommer att ha fem olika kapitel i boken: långpanna, godis, frukt&bär, glass och choklad.
Tidigare erfarenheter
Vi har bestämt oss för att ha ett ungdomsföretag tillsammans. Cecilia, Johanna och Christoffer hade ett företag förra året (Ljushuven UF), så de vet hur ett helt UF-år fungerar och hur man sköter olika ekonomiska delar. Medan det är första gången för Märta och Evelina. De kommer mest att sköta uppgifter i anknytning till media, som att designa olika layouter och fotografera bakelserna till receptboken.
Vårat namn
Vi heter Femstjärnigt för att:
- vi är fem stycken i företaget.
- vi ska ha fem kapitel i vår receptbok.
- våra bakelser är femstjärniga.
Vår logga
Det är Märta och Evelina som har desginat vår logga.
Undrar du över något?
Kontakta oss isåfall på:
- vår mail: [email protected]
- vår facebook: Femstjärnigt UF
- eller här på bloggen i kommentarsfältet.